Irodánk a körzetben a legkedvezőbb közvetítési jutalékkal dolgozik! Kizárólagosság nélkül mindössze 2,5 % + áfa!

Ha ingatlant keres, feltétlenül iratkozzon fel hírlevelünkre, így biztosan nem fog lemaradni a legjobb ajánlatokról!

Feliratkozom »

PILISSZÁNTÓ

Megközelíthetőség:

Pilisszántó a Dunántúli középhegység legmagasabb mészkőhegyének, a Pilisnek (757 m) a déli lejtőjén fekszik Budapesttől és Esztergomtól egyaránt 20 km távolságra. Megközelíthető a 10-es számú főúton haladva Pilisvörösvár felől a kultúrháznál letérve, vagy Szentendre felől Pomázon és Pilisszentkereszten keresztül, vagy Esztergom felől Pilisszentkereszten át.

Leírás:

A Pilis és a Hosszúhegy által határolt festői völgyben fekvő település lakói, főként a lakóingatlanok jellemzően déli fekvése miatt egészen a nyüzsgő főváros fényeire és épületeire látnak rá a csodálatos panorámának köszönhetően. Viszonzásként a Budapestről Esztergom felé közlekedők is gyönyörű tájképet láthatnak, amikor a fővárosból kifelé haladva ránéznek a büszkén magasodó Pilisre.

Szántó egyedi klímával is rendelkezik. Észak felől többszáz méteres hegyvonulatokkal védi magát az időjárás viszontagságaitól. A szinte 100%-ban déli lejtőre települt faluban télvíz idején egy felhőtlen, napos délelőtt nem igazán kell a tűzre „vegyesfát” dobni.

A település legtöbb utcája szilárd burkolatú, a murvás, földes utcák aszfaltozását, viacolor burkolattal való borítását az önkormányzat folyamatosan szervezi.  A vezetékes víz-, villany-, gáz-, telefon-, kábeltévé- és internethálózatok kiépítettek, a szennyvízcsatornázás szervezés alatt áll, a szilárd hulladék kezelése, elszállítása biztosított.
A külterületi zártkerti részeken meglepően fejlett a közműhálózat. Pilisszántó az egyetlen olyan település a környéken, ahol a vezetékes vízhálózat szinte az egész külterületen ki van építve, sőt a falu feletti zártkerti területeken a vezetékes gázhálózat is üzemel.

A közbiztonság jó, erről a helyi polgárőr és tűzoltó egyesületek, valamint a körzeti megbízott gondoskodik. Élelmiszerüzletek: két vegyesbolt és két zöldség-gyümölcs kereskedés. A településen jó színvonalú önkormányzati óvoda és általános iskola működik, valamint közétkeztetést ellátó konyha is üzemel.

Építészeti leírás/területi egységek:

A Duna-Ipoly Nemzeti Park határán fekvő község egésze megőrizte falusias jellegét. Ezt leginkább a település ófalusi részén, a főút két oldalán sűrűn egymás mellé épített, hagyományos építésű, hosszúkás, zömmel tornácos régi parasztházak is tükrözik. Ám a falu újabb, az 1970-es évektől kialakított lakóövezeti részein (Újtelep) már szellősebben beépített, zömmel 1000 m2 (300 nöl) körüli teleknagysággal (Nyúldomb) parcellázott övezeteket alakítottak ki. A hatalmas külterületi, zártkerti övezet (mind a falu feletti, Hosszúhegy lábánál lévő terület, mind a horgásztó feletti Transzvill üdülőtelep) és a falu határában lévő tanya, a falut övező mezőgazdasági területek és azok művelése is őrzik a vidéki élet jellegzetességeit, valamint jellemzően az idősebb emberek szlovák nemzetiségi hagyományait. A szlovák vonatkozást rengeteg utca- és családnév is őrzi. Pilisszántón a mai napig engedélyezik a háznál való állattartást, sőt maximálisan 2 nagytestű haszonállat (pl.: ló) is helyet kaphat a kisebb-nagyobb portákon.

A település belterületi részén kevés a beépítetlen építési telek, mivel az önkormányzat nem titkolt szándéka, hogy megtartsa Szántó kis falusias, hangulatos képét, ezért az új lakóövezetek kialakulását kissé visszafogják. A régebben épített házak nagy részét - a faluban folytatott kőfejtő tevékenység végett - már az 1900-as évek előtt is kőből rakták, falazták.

Tömegközlekedés:

A könnyű elérhetőséget a Budapestről és Budapestre viszonylag sűrűn induló menetrendszerinti buszjáratok biztosítják. Hajnali 4 órától este fél 10-ig óránként legalább egy járat indul a fővárosba, illetve a fővárosból a faluba hajnali 4:45-től 23 óráig szintén óránként legalább egyszer indul a busz. A menetidő forgalomtól függően 40-60 perc.
A vasúti hálózat zaja Szántót mesze elkerüli /nincs kiépítve vasútvonal/.

Ajánlás:

Aki nyugodtságra, csendre, a természet közelségére és egy összetartó, hagyományőrző kis falusi közösségre vágyik, ugyanakkor fontos neki a főváros könnyű elérhetősége, annak Pilisszántó az egyik legjobb választás.

A falu közvetlen határától kezdődő csodálatos természeti adottságokkal rendelkező, érintetlen táj egyre inkább Pilisszántóra vonzza a kirándulókat is.

Egyedi jellemzője a falunak, hogy Pilisszántó az egyetlen községi önkormányzat Európában, amely színházat tart fenn (Sziklaszínház).

Itt elegendő egy pár bakancs a boldogsághoz!

Intézmények:

Szakorvosi rendelőintézet, rendőrkapitányság, építésügyi / műszaki csoport, nagyobb bevásárlóközpontok mindössze 5 km-es távolságban, Pilisvörösváron találhatók. Ingatlan-nyilvántartásilag Pilisszántó a Szentendrei Körzeti Földhivatalhoz tartozik.

Nevezetességek/látnivalók:

Oszd meg másokkal is: Add az iWiW-hez Delicious
     

Kapcsolat

Home Bank Ingatlanforgalmazó Kft.
Ingatlanforgalmazás Pilisvörösváron és környékén

H-2085 Pilisvörösvár, Fő út 12. (Hősök tere)

© 2011 homebank.hu