Irodánk a körzetben a legkedvezőbb közvetítési jutalékkal dolgozik! Kizárólagosság nélkül mindössze 2,5 % + áfa!

Ha ingatlant keres, feltétlenül iratkozzon fel hírlevelünkre, így biztosan nem fog lemaradni a legjobb ajánlatokról!

Feliratkozom »

PILISSZENTKERESZT

Megközelíthetőség:

Pilisszentkereszt Budapesttől 30 km-re északra, a Pilis hegység keleti oldalán, festői szépségű völgyben fekszik. Megközelíthető a 10-es útról Pilisvörösváron letérve Pilisszántón át, valamint Szentendre felől Pomázon keresztül és Esztergom felől Dobogó-kő felé.

Leírás:

Pilisszentkereszt a XII. században épült ciszterci kolostor romjai révén jelentős magyar történelmi emlékhely. Nevét a pálosok Sancta Crux, magyarul Szent-Kereszt elnevezéséről kapta. Kétnyelvű (szlovák és magyar) lakossága máig őrzi a hagyományokat. A falu szlovák neve (Mlinky = malmocskák) a korabeli szerzetesek által üzemeltetett vízimalomra utal. Pilisszentkereszt az egyetlen olyan település, ahol a nemzetiségiek vannak többségben. A település közelében több iható vizű forrás fakad, valamint számos kiemelkedő szépségű, közkedvelt kirándulóhely található. Többek között a Pilisszentkereszt közigazgatása alá tartozó Dobogó-kő, amely a Pilistől északkeletre fekvő Visegrádi-hegység legmagasabb pontja (700 m).

Építészeti leírás/területi egységek:

Pilisszentkereszt ófalusi részére jellemző a parasztházas beépítés. Ezeket a hosszúkás, sok helyen tornácos épületeket régen zömmel kőből és vályogból építették. Ezen a területen jellemzően 10-14 méter szélességű, nadrágszíj alakú telkeket parcelláztak. Ezt a központ, azaz a templom környékén kialakult sűrű lakottság indokolta. Szentkereszt fejlődése során természetesen már teljesen más szempontok alapján alakították ki az újabb lakóövezeteket. Szép, tágas, nagy portákat parcelláztak, ahol könnyűszerrel ki lehetett alakítani az állattartási és mezőgazdasági tevékenység végzéséhez szükséges épületeket, egységeket. Pilisszentkereszt mai arculatán is jól láthatók ezek a régen kialakult szerkezeti lenyomatok. A központi részek sűrűbben, a kijjebb eső területek pedig jól áttekinthetően, szellős elrendezéssel lettek kialakítva, benépesítve. A közelmúltban a település több pontján is volt parcellázás, építési telket ezért még elvétve ugyan, de lehet találni.    

Tömegközlekedés

Volánbusz (végállomás: Budapest, Árpád híd, pesti hídfő):
Pilisszentkeresztről Pomázra 3.42 h-tól 22.17 h-ig indulnak buszok, a menetidő kb. 25 perc. Pomázról a Szentendrei HÉV-vel a Batthyány térig 34 perces menetidővel 4.18 h-tól 23.48 h-ig indul vasút.

Ajánlás:

Köztudott, hogy Dobogó-kő Földünk szívcsakrája. Egészen egyedi erőt, nyugalmat, lüktetést sugároz ez a hely!

Szentkereszt bármely pontjából, a legkisebb, legelhagyatottabb, félreeső kis tűzifatároló mellől kitekintve is gyönyörű táj tárul a szemünk elé. Kirándulni, túrázni szeretőknek, csendre, nyugalomra, kristálytiszta levegőre vágyóknak ajánljuk ezt a páratlan szépségű települést.

Intézmények:

Nevezetességek/Látványosságok:

Oszd meg másokkal is: Add az iWiW-hez Delicious
     

Kapcsolat

Home Bank Ingatlanforgalmazó Kft.
Ingatlanforgalmazás Pilisvörösváron és környékén

H-2085 Pilisvörösvár, Fő út 12. (Hősök tere)

© 2011 homebank.hu