Irodánk a körzetben a legkedvezőbb közvetítési jutalékkal dolgozik! Kizárólagosság nélkül mindössze 2,5 % + áfa!

Ha ingatlant keres, feltétlenül iratkozzon fel hírlevelünkre, így biztosan nem fog lemaradni a legjobb ajánlatokról!

Feliratkozom »

PILISSZENTIVÁN

Megközelítés:

Pilisszentiván a Pilis és a Budai hegység közötti medencében, Budapesttől alig 10 kilométerre északnyugatra, Piliscsaba, Pilisvörösvár és Solymár között helyezkedik el. Pilisvörösvárral és Solymárral gyakorlatilag összeépült. Megközelíthető a 10-es számú főútról Solymáron vagy Pilisvörösváron át, valamint a Budapest-Pesthidegkút-Solymár-Pilisszentiván útvonalon menetrendszerinti buszjáratokkal. A Budapest-Esztergom vasútvonal pilisvörösvári állomásáról gyalogosan 15 perc alatt elérhető a település.

Leírás:

Pilisszentiván jó levegőjű, kis forgalmú, tiszta, sváb nemzetiség lakta település. A környék legkulturáltabb és legszebb községe. Nevét égi patrónusáról kapta. A XVIII. században bajor telepesek népesítették be, akik sokáig agrártermeléssel foglalkoztak, majd a XIX. század közepén kőszénbányát nyitottak, amelyet az 1970-es években a szén gyenge minősége, valamint a rendszeressé váló vízbetörések miatt be kellett zárni. A bánya azonban nagyon nagy jelentőségű Pilisszentiván történetében, ugyanis egészen 1969-ig, bezárásáig foglalkoztatta a község lakosságának nagy részét és segítette a szociális, kulturális és egészségügyi létesítmények létrehozását. A község volt az első az országban, mely már 1918-ban emlékművet emelt a világháborúban elesett hőseinek. A második világháború kevéssé érintette a települést, és befejeztével a német ajkú lakosság nagyobb arányú kitelepítésére sem került sor.

A település környéki erdők kedvelt kirándulóhelyek, a környék sziklái (pl. az Ördögtorony) pedig a sziklamászók számára nyújtanak örömet. Pilisszentiván területén, a Budai Tájvédelmi Körzet fokozottan védett részén, a Kis-Szénás dolomittörmelékes lejtőjén él a világon csak e helyről ismert ritkaság: az aranysárga virágú dolomitlakó len (Linum dolomiticum), melynek legközelebbi rokonai a Balkán-hegységben virítanak.

Kisebb élelmiszerboltok működnek a fő út mentén, de a Pilisszentivánnal közvetlenül határos Solymáron találhatóak nagyobb bevásárlóközpontok is, így az Auchan Pilis, a Spar, míg Esztergom irányában, Piliscsabán az Aldi. A település kulturáltan elszeparált ipari övezetében több nagyobb vállalkozás is üzemel, melyek amellett, hogy munkát biztosítanak a helyieknek, lehetővé teszik a falu erőteljes ütemű fejlődését.

Pilisszentiván az ország egyik legiskolázottabb települése (az értelmiség számarányát tekintve).

A helyi önkormányzat nagy hangsúlyt fektet környezetvédelemre, élet-, vagyon-, közlekedésbiztonságra.

Építészeti leírás/Területi egységek

Pilisszentiván belterületére a teljes kommunális infrastruktúra jellemző: villany-, gáz-, vízvezeték és szennyvízcsatorna, telefonhálózat, burkolt úthálózat. A település ófalusi részén (leginkább a főút mentén) sok szép, rendezett udvarú, hosszú, tornácos (sváb) parasztházat találunk. A falu fejlődése az építészetben, építkezésekben is megmutatkozik, ugyanis az utóbbi években több új parcellázásra is sor került. Ezeken a területeken sorra épülnek a szebbnél szebb modern stílusú házak. Pilisszentivánnak jelentős a külterületi része is, azonban az önkormányzat ezeken a területeken 1400 nm alatt nem ad ki építési engedélyt. Ennek oka, hogy nem akarják nagymértékben növelni az itt élők lélekszámát. A helyi vezetés a környékbeli települések közül elsőként regisztrálta ezt a problémát. Az intézményi hálózat csak bővítés után tudná kiszolgálni a megnövekedett lélekszámú lakosságot, ezért vezettek be szigorúbb építésügyi előírásokat a külterületi részeken.

Pilisszentivánon nem túl könnyű ingatlanhoz jutni, ugyanis a helyiek annyira szeretnek itt élni, hogy egyre kevesebb az eladó ház, telek. Pilisszentivánon a  közelmúltban bővítették, korszerűsítették az általános iskolát, önkormányzati óvodát, valamint új orvosi rendelőt építettek. 

Tömegközlekedés:

Autóbuszok reggel 4.15 h-tól este 22.45 h-ig közlekednek a fővárosba, az Árpád hídi buszvégállomásra (óránként legalább 1, összesen 29 járat, menetidő: kb. 40 perc). A fővárosból reggel 5.15 h-tól este 23.00 h-ig összesen 38 járat indul a településre. Pilisszentiván több pontjáról könnyedén megközelíthető a pilisvörösvári vasútállomás. A tervek szerint a közeljövőben Pilisszentiván saját vasúti megállót kap.

Ajánlás:

Aki egy kulturált, szépen rendben tartott, folyamatosan fejlődő, nyugat-európai szinthez közelítő kistelepülésen kíván élni Budapesttől karnyújtásnyira, annak Pilisszentiván egy ésszerű választás.

Lakjon gyönyörű környezetben, rendezett, színvonalas településen.

Intézmények:

Nevezetességek / Látnivalók:

Oszd meg másokkal is: Add az iWiW-hez Delicious
     

Kapcsolat

Home Bank Ingatlanforgalmazó Kft.
Ingatlanforgalmazás Pilisvörösváron és környékén

H-2085 Pilisvörösvár, Fő út 12. (Hősök tere)

© 2011 homebank.hu