Irodánk a körzetben a legkedvezőbb közvetítési jutalékkal dolgozik! Kizárólagosság nélkül mindössze 2,5 % + áfa!

Ha ingatlant keres, feltétlenül iratkozzon fel hírlevelünkre, így biztosan nem fog lemaradni a legjobb ajánlatokról!

Feliratkozom »

PILISVÖRÖSVÁR

Megközelíthetőség:

Pilisvörösvár Budapesttől mintegy 15 km-re északnyugatra, a Solymár, Pilisszentiván, Csobánka, Pilisszántó és Piliscsaba közötti medencében található. A települést átszeli a 10-es számú főút, illetve a Budapest-Esztergom vasútvonal. Megközelíthető Budapest és Esztergom felől a 10-es számú főúton, valamint Pilisszántó, Csobánka, Solymár és Pilisszentiván felől közúton. A városnak 2 vasúti megállója is van a Budapest-Esztergom vonalon.

Leírás:

Pilisvörösvár a Pilisi-medence legnagyobb települése, regionális központja. Szántóföldek és erdők határolják, dél felöl pedig összeépült Pilisszentivánnal. Az 1600-as évek végén idetelepített svábok alapították meg a mai Vörösvárt, majd a falu neve 1900-ban változott Pilisvörösvárrá. A település 1997-ben kapta meg a városi rangot. A lakosság korábban szénbányászatból, jéggyártásból és brikettgyártásból élt. 1908-ban a város határában feltárták az ország legjobb minőségű és legtisztább dolomitlelőhelyét. A dolomitbánya a mai napig üzemel (Terranova).
A városban lakik hazánk jelenleg legnagyobb lélekszámú német kisebbsége. A helyiek nagy gondot fordítanak a hagyományőrzésre. A minden évben megrendezendő kulturális események (Farsangtemetés, Májusfa-állítás, Pünkösdi utcabál, Vörösvári Napok, Szüreti népünnepély) és a számos német nemzetiségi (sváb)bál, valamint a helyi sváb zenekarok mind-mind hozzájárulnak a tradíciók felelevenítéséhez.

Építészeti leírás/területi egységek:

Az utóbbi években, évtizedekben Pilisvörösvár lélekszáma erősen növekedő irányt mutat.  Ez - a város természeti adottságai mellett - a főváros közelségének tudható be. Szívesen költöznek ide a fővárosból az emberek, hiszen vidéki kisvárosi környezetben, ám kissé falusias hangulatban élhetnek, miközben Budapest közelsége a foglalkoztatási igényeket, valamint a szórakozási és kulturális lehetőségeket is kielégíti.

A várost területi egységei:

Óváros: Központja a Templom tér, valamint a belőle kiinduló utcák, a Fő út környéke, Szent Erzsébet és Szabadság utca között elterülő terület, valamint a Csobánkai út felé eső rész, mely lenyúlik egészen a Vágóhíd utca végéig. Sok helyütt máig állnak a régi típusú, tornácos (sváb) parasztházak. Ezen a területen a telkek aránylag keskenyek, területük zömmel 1000 m2 alatti.

Szabadságliget: a város Pilisszántó (ÉNY) felé eső része rendezett, párhuzamos utcákkal, zömmel az 1970-es, 1980-as évektől épült lakóházakkal. A területen a telkek 95%-a 550-580 m2 közötti nagysággal, átlagosan 15-16 méteres szélességgel rendelkezik. Szabadságliget közelében helyezkedik el a Szent Erzsébet Idősek Otthona, valamint a város északi határában, a volt TSZ területén kialakuló lovas-központ is.

Bányatelep: Pilisvörösvár Budapest felé eső belterületi, lakóövezeti része. Ebben a városrészben élt a bányászati munkát végző lakósság zöme (az 1960-as években szűnt meg végleg a bányászati tevékenység a környéken). A telkeket zömmel 1400-1500 m2-es nagyságúra parcellázták, majd a családok a telkek közepére építettek nagyobb, főleg egyszintes házakat. Az idő múlásával a kerteket négyfelé szabdalták, így alakultak ki a mai kis, 360 m2-es (100 nöl-es) telekrésszel rendelkező, átlagosan 50-90 m2-es lakóházrészek. Ezek nagy része osztatlan közös tulajdonban van, de találni olyat is, amelyet már társasházzá alakítottak. Az övezet több utcájában gesztenyefa-sorokat telepítettek, melyek egyedi hangulatot varázsolnak, ennek a régen épült városrésznek.

Új északi lakókörzet: az utóbbi években parcellázott területet az egykori szántóföldeken alakították ki. Rendezett, szabályos, párhuzamos utcákban kialakított építési telkekből áll a focipálya és a Szent Erzsébet otthon közötti területen. A város legújabb építési övezete, vadonatúj házakkal, 30%-ban beépíthető, összközműves építési telkekkel, zömmel murvával feljavított közutakkal.

Őrhegy: a település Piliscsaba felé eső része. Vegyes övezetű városrész, lakóingatlanokkal, üdülőkkel és nagyrészt zártkerti ingatlanokkal, jellemzően keskeny, nadrágszíj alakú telkekkel. A zártkerti részeken nincs vezetékes víz, a közutak több helyen rossz állapotúak. A zömmel panorámás telkeket külterületen 3%-ban gazdasági épületekkel, belterületen 30%-ban lakóházakkal lehet beépíteni.  

Külterületek, zártkertek: Pilisvörösvár keleti és nyugati oldalán kialakult igen nagy területű zártkerti övezet. Ezek zömmel szőlők, gyümölcsösök voltak, melyeket főleg az őslakosok műveltek. Az 1950-es évektől nagyon nagy számban kezdték budapesti lakosok felvásárolni ezeket a területeket. A hétvégi kertápolás mellett megindult ezen területek beépítése, általában típusfaházakkal, de később a komolyabb téglaszerkezetű épületek is megjelentek. Ma sajnos csak egy-két utca felel meg a jó közlekedés megteremtéséhez szükséges követelményeknek. Sok a nadrágszíj alakú telek. Az önkormányzat különböző új építésügyi szabályokkal próbálja rendezni ezeket a területeket. 

Szentiváni hegy: A város egyik legszebbnek (legszebb panorámájúnak) mondott része. Gyümölcsösökből, szőlős területekből az 1970-es évektől kezdve átalakított, aránylag szellős lakóövezeti rész. A 95 %-ban örökpanorámás családi házakkal beépített telkek mellett itt található a Pilisvörösvár és Pilisszentiván lakótelepe is. Ezt a társasházakból álló együttest az 1980-as években építették, majd 2000 után a tetőterek beépítése mellett az épületeket felújították.

Ipari / Vállalkozási terület: Pilisvörösvárról Budapest felé haladva bal oldalon található, nagy kiterjedésű ipari és lakóövezeti terület, melyet a rendszerváltást követő kárpótlási folyamatok alatt alakítottak ki. Lakóövezeti részén a telkek zömmel 800 m2-esek, 30 %-ban oldalhatárosan beépíthetőek, víz, villany, gáz közművekkel rendelkeznek. Az iparias területet a lakóövezeti részektől egy megközelítőleg 20 méter szélességű, fásítás alatt álló védősáv határolja el.

Pilisvörösvár infrastruktúráját tekintve jól ellátott. A belterületeken kiépített a vezetékes víz-, a gáz-, a villany- és a csatornahálózat. A külterületek nagy része szintén rendelkezik villany- és gázközművekkel, a vezetékes vízhálózat ezeken a területeken nincs kiépítve. Sokan élnek életvitelszerűen külterületi, zártkerti ingatlanjaikban.

A közellátásról számos nagyobb áruház (Auchan, Spar, Aldi, CBA), valamint kisebb élelmiszerboltok, zöldség-gyümölcs kereskedések, húsboltok gondoskodnak. A közbiztonságért a helyi rendőrkapitányság, önkéntes tűzoltó és polgárőr egyesületek felelnek. Pilisvörösvár és a környékbeli települések közgyógyellátását a helyi Szakorvosi Rendelőintézet végzi, ahol többek között házi-, gyermek- és fogorvosi rendelők, nőgyógyászat, urológia, szemészet, gégészet, sebészet, laboratórium, röntgen, védőnői szolgálat és sportorvosi rendelő kapott helyet. Pilisvörösváron több önkormányzati és magánóvoda, általános iskola is található, valamint itt okosítja tanulóit a Friedrich Schiller Gimnázium és Szakközépiskola is.

Budapest közelségének és az ipari területek növelésének (ipari üzemek működtetésének) köszönhetően a város gyors ütemben fejlődik és egyre inkább kedvelt lakótelepülés a fővárosiak és a környékbeliek körében is.

Tömegközlekedés

Volánbusz (végállomás: Budapest, Árpád híd, pesti hídfő):

Pilisvörösvár könnyű elérhetőségét a Budapestről és Budapestre viszonylag sűrűn induló menetrendszerinti buszjáratok is biztosítják. Hajnali 4 h-tól este 23 h-ig óránként legalább 2-3 járat indul a fővárosba, illetve a fővárosból Vörösvárra hajnali 4:20-tól 23 óráig szintén óránként legalább 2-3-szor indulnak járatok. A menetidő forgalomtól függően 40-60 perc.

MÁV (Bp. – Esztergom vonal; végállomás: Bp. Nyugati pályaudvar)

A vasúti tömegközlekedéssel óránként minimum egy alkalma nyílik az utasoknak Budapest, illetve Esztergom felé indulni. A menetidő a Nyugati pályaudvarra 40 perc; Esztergomba átlagosan 50 perc.  

Ajánlás:

Aki jó színvonalú közellátásra, korrekt tömegközlekedésre, gyermekneveléshez ideális intézményi hálózatra, sokrétű ingatlankínálatra, egy hagyományait tisztelő, megőrző közösségre vágyik, ugyanakkor fontos neki a főváros könnyű elérhetősége és a pilisi erdők közelsége, annak Pilisvörösvár ideális választás.

Élhető település elérhető közelségben.

Intézmények:

Nevezetességek/Látnivalók:

Üzemek, kereskedelem:

Oszd meg másokkal is: Add az iWiW-hez Delicious
     

Kapcsolat

Home Bank Ingatlanforgalmazó Kft.
Ingatlanforgalmazás Pilisvörösváron és környékén

H-2085 Pilisvörösvár, Fő út 12. (Hősök tere)

© 2011 homebank.hu